Overslaan en naar de inhoud gaan

Cees Bouman - banner


      


Cees Bouman

Cees Bouman is één van de kunstenaars wiens werk ik heb 'ontdekt' via Facebook. En van meet af aan ben ik onder de indruk van zijn stijl en de expressie van zijn werk. Daardoor is er een groeiende collectie ontstaan van gedichten bij zijn indrukwekkende kunst. 

Zodanig gegroeid dat een 'eigen plek' gepast leek. Zie de knoppen hieronder. 


Op zijn Facebook pagina is de volgende informatie te vinden: 

Biografie van Kunstenaar Cees Bouman


Ik ben op een leeftijd van 14 jaar begonnen met werken. Door o.a. mijn dyslexie heb ik verder niet de mogelijkheid gehad om door te studeren. Van mijn eerste salaris heb ik een professionele schildersdoos gekocht. Mijn eerste kunstwerk was een landschap. Ik heb voor een groot deel van mijn loopbaan werk gedaan waar niet op de eerste plaats mijn hart lag, want vanaf jonge leeftijd wist ik wat ik wilde, namelijk het maken van kunstwerken. Het bedrijf waar ik werkzaam was, ging failliet en daarbij werd ik ook afgekeurd vanwege mijn handen. Ik besloot vrijwilligerswerk te gaan doen in de zorg, maar na verloop van tijd bleek dat de kunst mij bleef trekken en ik besloot dan ook voor mijzelf te gaan werken. 
Eenmaal bezig ontdekte ik dat het werken met een paletmes mij geweldig goed lag en ik heb mijzelf verder in deze techniek ontwikkeld en met succes. Het werken met paletmes geeft mij passie en energie om schilderijen te maken die mensen raken. 
Door mijn paletmes-techniek creëer ik reliëf in mijn schilderijen. Ik breng heel duidelijk lagen verf op elkaar aan. Dit geeft een driedimensionaal effect. Als je het doek verplaatst naar een ruimte met een andere lichtinval, levert dat een heel ander kleurenpalet op. 
Om niet stil te blijven staan, blijf ik mijzelf ontwikkelen met andere technieken en materialen. Zo teken ik met inkt portretten in 5 tot 15 minuten. Ook schilder ik abstract en kubistisch werk. 
Mijn werk wil ik herkenbaar houden voor de mensen en mijn interesse gaat dan ook uit naar de dingen die om mij heen zijn zoals kinderen of stadsgezichten. 
Voor mij hoeft een schilderij niet mooi te zijn, maar het gaat bij mij vooral om het vastleggen van sfeer en emotie, dat is mijn grootste motivatie.

 

Kunstcritici over de kunstenaar:

Hier hebben we een zeer interessante en vrij ongebruikelijke kunstenaar: Een vakman met eigen stijl. Het leek alsof alles al uitgevonden was en opeens is er een man die zijn eigen weg vindt. En wel op zijn manier: niet zomaar iets vaags, maar een manier die begrepen wordt door de samenleving.

Cees Bouman:

– Verenigt klassieke schilderkunst met moderne cultuur maakt schilderijen naar beelden en stijlen uit verschillende tijdperken en valt op door zijn karakteristieke technieken. 
– De schilderijen hebben kenmerken van impressionisme, expressionisme, kubisme, primitivisme, conceptuele kunst, … 
– De rijkdom van al deze kenmerken van moderne kunst, op één schilderij, scheppen een aantrekkelijke verwarring én: 
– Hij hanteert een schilderwijze met gemakkelijk te herkennen paletmesvoering wat van groot belang is voor de vorming van de beeldruimte op zijn schilderijen 
– Bloemen worden geschapen tot een levendig trillend oppervlak “langs” het doek 
– Stadslandschappen vertegenwoordigen straatperspectieven, met lay-outs op basis van een parallelle loodrecht permanente correlatie met een vlak A-type foto-indeling. 
– Tot slot wordt het schilderij afgewerkt met een speciale oplossing voor het oppervlak.

Dit alles creëert de unieke dynamiek in Cees zijn schilderijen. De kunstenaar plaats zich in het centrum van de wereld cultuur: Hij vond zijn eigen stijl in een paletmes-techniek die een schilderij driedimensionaal volume geeft, multi-layer en polyfone maakt. Hij is een sterke creatieve persoonlijkheid, die zijn eigen weg in de kunst begonnen is. Hij woont en werkt momenteel in Zwolle, waar hem acceptatie en verering van kunstliefhebbers ten deel valt. Hij is lid van Het Palet Zwolle. 
Een belangrijk detail van de biografie van de kunstenaar is, zijn niet zijnde een "product " van de huidige tijd dat enkel uit is op het verwerven van roem en erkenning. Hij is een getalenteerde en hardwerkende kunstenaar die opzettelijk weigerde op die manier verder te gaan. Verwonderlijk! 
Aangezien het ook mag lijken dat Cees "zo zijn weg gaat", of liever, hij was niet iets speciaals aan het doen, hij was gewoon aan het werk. Hij zocht niet enige steun van overheden, verenigingen, fondsen, sponsors enz. Voor jonge kunstenaars die proberen hun eigen weg in de kunst te vinden is hij een voorbeeld van een persoon, wiens eerlijk en oprecht werk hem succes bracht en erkenning. Mensen zijn moe van "vierkantjes", "vervagen", "concepten" e.d. Dat dient vaak gewoon om ze te misleiden. 
De sensuele en emotionele kanten van het publiek reageren op het echte, het eerlijke, het zuivere, kortom, op Cees Bouman.