Henk de Vries

Henk de Vries - bannerHenk de VriesHenk de Vries Schilder / Graficus is geboren te Eindhoven op 6 juni 1951. Woont in Achel (België) en werkt in Eindhoven.

Naast zijn werk als Graficus is schilderen altijd zijn grote passie geweest. Zijn drang naar creativiteit kwam al op jonge leeftijd naar boven. Door de bevriende kunstenaar André Maas, destijds leraar aan de kunstacademie te Eindhoven, werd zijn talent onderkend en gestimuleerd. Via een grafische opleiding kon hij zijn drang naar creativiteit verder gestalte geven.
Om zijn materiaalgebruik en techniek breder te ontwikkelen volgde hij diverse cursussen in tekenen en keramiek, onder andere bij Greet Hoogland en Ida Romers.

Geleidelijk ontwikkelde hij een geheel eigen thematiek en stijl die in zijn werken duidelijk tot uitdrukking komt. In zijn werk staat vaak zijn hechte verbondenheid met de mens centraal. De mens als bron van inspiratie die wordt vormgegeven met acryl, in felle kleuren, expressionistisch, figuratief op doek. Mensen in allerlei facetten van hun leven worden dynamisch en kleurrijk in zijn werken naar voren gebracht en verwerkt met zijn eigen emotie voor het thema.

Vooral de mensen vertegenwoordigd in uitheemse rassen en stammen met hun verschillende culturen boeien hem sterk en zijn vaak voor hem een metafoor om zijn emotie tot uitdrukking te brengen.
Hij maakt schilderijen van zwarte mensen en schildert menselijke waardigheid, fatalisme en trots tegelijkertijd. Zo heeft elk van zijn schilderijen een eigen verhaal, soms verhalen met een melancholieke ondertoon.

Hij zoekt de mens in mensen en schildert wat hem intrigeert, Ook het individu aan de rand van de samenleving wordt in krachtige beeldtaal met soms grafisch karakter, door hem gebruikt om zijn eigen verhaal en visie op de samenleving te vertellen. Zijn emoties en gevoelens zijn dan ook gemakkelijk terug te vinden in zijn schilderijen.

Ondanks zijn vaak explosieve uitingen in primaire kleuren en met krachtig penseel op het doek gebracht, ademen zijn schilderijen voor het oog van de toeschouwer een sterke rust uit.

Je kunt er over schrijven wat je wilt, je moet het eigenlijk gewoon zelf zien…… Veel plezier in elk geval bij het kijken naar zijn mooie kunst hier. En bij het lezen van de daarbij geschreven gedichten.

Dirk Engelage


Exposities – tentoonstellingen hebben onder andere plaatsgevonden in:

Grand Café Theater Dance Clinique – Eindhoven en Maastricht
Het oude Raadhuis – Beek en Donk
Philips Nederland – Eindhoven
Civo Design “Witte Dame” – Eindhoven
Lumé art Design – Weert
H/G Ruijschenberghstrt – Gemert
Galerie en Beeldentuin Molenhof – Weert
Galerie Anubis – Budel – Schoot
Individual-Art. – Den-Bosch
Dorpskerk Durgerdam (Galerie de Opsteker • Amsterdam)

 

Voor meer informatie zie zijn website